Szuperszámítógép segíti a kutatókat egyetemünkön

2009. június 16-án, kedden 11 órakor a C-100-as informatikai előadóteremben (campus, Egyetem tér 1., tanulmányi épület, I. emelet) a HP, a Delta Informatika és a Széchenyi István Egyetem vezető képviselőinek jelenlétében mutatták be az új berendezést.

A Széchenyi István Egyetemen végzett kutató-fejlesztő munkákat mostantól egy Hewlett-Packard (HP) gyártmányú szuperszámítógép is segíti. A legújabb fejlesztésű berendezés nemcsak teljesítményével, hanem kis méretével és majdnem a hétköznapi asztali számítógépekkel azonos „kinézetével” is figyelemre méltó. Egy kutató íróasztala alá is betolható lenne, miközben több mint egy teraflop lebegőpontos számítási teljesítményre képes (ez több mint 200-szoros egy normál asztali személyi számítógéphez képest). A legkorszerűbb InfiniBand hálózati csatolók kötik össze a párhuzamosan működő csomóponti kiszolgálókat akkora sebességgel, hogy például egy DVD film egy-két másodperc alatt átkerülne egyikről a másikra. A jól tervezett adatáramlás és a rugalmasan terhelhető számítási kapacitás együttesen nagyságrendekkel kisebb idő alatt teszi lehetővé nagy számításigényű elméleti, mérnöki és szimulációs feladatok megoldását, így az egyetem-ipar együttműködésében most futó projektek problémamegoldását is.

A beruházás egy mintaszerű háromoldalú együttműködés keretében jött létre, ahol a HP Magyarország és a Delta Informatika nemcsak a technológia szállításában, hanem a speciális tudás továbbértékesítésében is részt vesz a jövőben, azaz a helyi szakemberek által felhalmozott szellemi érték kerülhet akár a világpiacra is közvetlenül. Az anyagi forrást a Széchenyi István Egyetem sikeres K+F pályázati tevékenysége biztosította, ami egyúttal valódi esélyt ad a mostani nehéz gazdasági helyzetben is a csúcstechnológiai kutatások folyatatásához és az oktatás színvonalának emeléséhez.

A HP a világ egyik legnagyobb technológiai vállalataként a lakossági és az üzleti célú felhasználások egyszerűsítésére törekszik a nyomtatáson, a személyi számítástechnikán, a szoftvereken, szolgáltatásokon és az informatikai infrastruktúrán keresztül. A Delta Informatika az információ technológia, az adatkommunikáció és a rendszerintegráció szakértőjeként azon kevés cég közé tartozik Magyarországon, amely a kis-, közép- és nagyvállalati szektorban, valamint az államigazgatás részére képes komplex informatikai és ügyviteli megoldásokat szállítani. A Delta Csoport a HP Magyarország legnagyobb és kiemelt szakértő partnere.

Eseménynaptár

Bejelentkezés a 2018/19. tanév II. félévére 2019. január 24. 06:00 - 2019. február 2. 23:55
Vizsgaidőszak vége 2019. január 26. 00:00 - 01:00
Szenátusi ülés 2019. január 28. 14:00 - 16:00
Méltányossági vizsgák 2019. január 30. 00:00 - 2019. február 2. 23:00

Galéria

Támogatóink

Projektek