Krónikus Gyermekbetegek Otthoni Ápolásához Integrált Környezet Fejlesztése

Krónikus Gyermekbetegek Otthoni Ápolásához Integrált Mechatronikai és Informatikai Környezet Fejlesztése

A projekt bemutatása

Az INFCARE8 projekt 2009 januárjától 2012 december 30-ig tartó időszakban a Nemzeti Technológiai Program keretében, az NKTH támogatásával valósul meg, a JRET szervezeti egységén belül, annak kutatási kapacitásait használva. A kutatás-fejlesztés tárgya krónikus gyermekbetegek otthoni ápolásához integrált mechatronikai és informatikai környezet fejlesztése. A projekt célja olyan rendszer létrehozása, amelynek lényege

  • egy alaposan előkészített és átgondolt koncepció szerint épülő,
  • a megvalósítható orvosszakmai protokollok és felhasználható mérőeszközök szempontjából rugalmasan és egyszerűen bővíthető,
  • a betegnek és a rendszernek mobilitást biztosító

AAL rendszer (AAL – „Ambient Assisted Living” program az infokommunikációs eszközökkel segített életvitel elősegítésére).

Ezek alapján a projekt során az epilepsziában szenvedő gyermekekhez illeszkedő rendszert alakítunk ki, mert ez a betegségcsoport nagyon gyakori, az ún. epilepszia centrumokban százezres nagyságrendű epilepsziás beteget gondoznak, ellenőriznek rendszeresen. A rendszer szabványos orvos-szakmai protokoll reprezentációnak köszönhetően, mobilitást célzó eszközrendszerén keresztül egy jól teríthető, szerteágazóan (több orvos szakmában, gyógyszeriparban és az egészségügy fogyasztói piacán is) alkalmazható, rugalmas megoldást kínál. Ezen felül a megoldás gazdaságossága is biztosított költséghatékonysági és egészségnyereségi oldali elemzéseken keresztül.

A jelenlegi lehetőségeket kiterjesztő eszközök prototípusai a Széchenyi István Egyetem Petz Lajos Egészségügyi és Szociális Intézetével együttműködve készülnek. A 24 órás videófelügyeleti rendszer hordozható kivitelben, egyszerű helyszíni installálással, automatikus adattárolással és az adatok alapján induló riasztórendszerrel készül. Az intelligens betegágy modulok ellenőrzött gyógyszertárolást és gyógyszerbevételt, beteg-ápoló-orvos kommunikációt s persze oktatási valamint szórakoztatási funkciókat jelenthetnek majd.

A projekt három év alatt valósul meg teljesen, de már három hónap lelkes munkája után látszik, hogy az év végére tesztelhetők lesznek az új eszközök, benne szabadalmakkal, innovatív megoldásokkal. Ez új lendületet adhat a győri Széchenyi István Egyetem és a hazai ipar, köztük a konzorciumvezető HUMANsoft Kft. és a helyi kisvállalkozások együttműködésének és fejlődésének az orvostechnológia területén is.

 

INFCARE8 Szakmai beszámoló 2009 (pdf)

INFCARE8 Szakmai beszámoló 2010 (pdf)

INCARE8 Záró szakmai beszámoló 2011 (pdf)

Eseménynaptár

Preliminary dissertation defense of Aliyev Tural 2024. június 18. 10:00 - 11:00
Ph.D. doctoral pre-defence of Dilshad Ali Mohammed 2024. június 25. 13:00 - 14:00

Galéria

Támogatóink

Projektek