Integrált Járműipari Termék és Technológia Fejlesztő Rendszer (IJTTR)

Az Integrált Járműipari Termék és Technológia Fejlesztő Rendszer kutatási programja

A Széchenyi István Egyetem Járműipari Regionális Egyetemi Tudásközpontja múlt évben zárta le a 2006-2008 között megvalósított három éves programját, és kezdte meg a 2012-ig terjedő új kutatási ciklust az „Integrált Járműipari Termék és Technológia Fejlesztő Rendszer Kutatása (IJTTR)” című projekttel.

Az első ciklusban megvalósult projekt két területre fókuszált, a nagy bonyolultságú, magas minőségi színvonalú járműipari alkatrészek gyártástechnológiájának és szerszámainak kutatására, valamint a korszerű jármű főegységek fejlesztésére és diagnosztikai eljárásainak kutatására. A egyetemmel együttműködő konzorciumi partnerek a Rába Futómű Kft., a Visiocorp Hungary Bt. és a Borsodi Műhely Kft. voltak. A Tudásközpont és a vállalatok által megvalósított három éves program a fokozatos építkezés elvén alapult. Az első év célja a kompetenciafejlesztés volt, ezen belül a kutatási témákhoz kapcsolódó átfogó ismeretek megszerzése és a kutatási infrastruktúra létrehozása, valamint ezekre alapozott kezdeti kutatási eredmények elérése. A második évben a fejlett eszközökre és szakértelemre támaszkodva iparilag hasznosítható eredmények és alkalmazások jöttek létre, majd a harmadik évben ezek továbbfejlesztése valósult meg. Ezek az eredmények teszik lehetővé a további hazai és nemzetközi projektek indítását, új technológiák és termékek kifejlesztését.

A 2008. októberében induló új kutatási projekt a korábbihoz hasonló tartalmú, annak eredményeire épülő célirányos, erősebben fókuszált fejlesztés. Ennek megvalósítására a Nemzeti Technológiai Program pályázaton elnyert 906 mFt támogatás nyújt biztosítékot, mely 450 mFt vállalati forrással egészül ki. Az új pályázati feltételeknek megfelelően a konzorcium vezetője a Rába Futómű Kft., a Széchenyi István Egyetem pedig a tudományos programok irányítását végzi. További vállalati partnerek a Borsodi Műhely Kft. és a HNS Műszaki Fejlesztő Kft.

A projekt kutatási céljaként megjelölt mérnöki tevékenység az Integrált Termék Fejlesztés fogalomkörébe tartozik. Ennek alkalmazásával hozhatók létre azok a versenyképes termékek és technológiák, melyek a konzorciumi partnereket a sikeres üzleti tevékenységükben segítik. A kutatási folyamat fő jellemzői a következők:

  • Járműipari technológia és termék innováció a legkorszerűbb mérnöki fejlesztői eszköztárra – számítógéppel támogatott tervezésre, gyártásra és minőségirányításra – támaszkodva, a korábbi JRET eredmények továbbvitelével
  • A létrehozott komplex innovációs rendszer kis- közép- és nagyvállalati modelljeinek kidolgozása és tesztelése, majd átadása széles vállalkozói kör számára tudás menedzsment know-how formájában
  • A fejlesztői eszköztár felhasználásával reális piaci igényekre alapozott új termékek és szolgáltatások fejlesztése a következő területeken:
    • közúti jármű és mezőgazdasági erőgép futóművek
    • precíziós szerszám és közúti/légi jármű alkatrész gyártás
    • számítógéppel irányított mérőrendszerek és minőségellenőrző szoftverek
  • Mind a vállalkozásoknál, mind az egyetemen a kutatásokba bekapcsolódnak a PhD hallgatók, posztdoktorok, valamint fiatal kutatók. Emellett a projekt kiemelt célja a kutatói utánpótlás nevelése az egyetemi képzésben részt vevő hallgatók bevonásával.

Kutatási területek

Szervezeti háttér

Éves jelentés 2009 (pdf)

Éves jelentés 2010 (pdf)

Éves jelentés 2011 (pdf)

Zárójelentés 2012 (pdf)

Eseménynaptár

Preliminary dissertation defense of Aliyev Tural 2024. június 18. 10:00 - 11:00
Ph.D. doctoral pre-defence of Dilshad Ali Mohammed 2024. június 25. 13:00 - 14:00

Galéria

Támogatóink

Projektek